Λαϊκή Συσπείρωση: “Για την απαράδεκτη κατάσταση στα κτίρια των Μουσικών – Καλλιτεχνικών Σχολείων σε όλη την Κρήτη”

Επιστολή προς τον  Περιφερειάρχη Κρήτης απέστειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Μαρινάκης Αλέκος, Βρύσαλης Δημήτρης και Μανουσάκης Νίκος θίγοντας την κατάσταση στα κτίρια των Μουσικών – Καλλιτεχνικών Σχολείων σε όλο το νησί.

Όπως αναφέρουν:

“Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης επανερχόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα της σχολικής στέγης. Στη συγκεκριμένη Επερώτηση αναφερόμαστε στις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης για τα σχολεία της μουσικής – καλλιτεχνικής παιδείας,  στην Κρήτη.  

Τις συνθήκες αυτές,  που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και της στρατηγικής της ΕΕ για τον χαρακτήρα της Παιδείας ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό,  τις αναδεικνύει, αγωνιστικά, το εκπαιδευτικό, μαθητικό και γονικό κίνημα,  διεκδικώντας επαρκή και ασφαλή σχολικά κτίρια εδώ και τώρα.  

Την αντιλαϊκή πολιτική  όσον αφορά ΚΑΙ την σχολική στέγη εφαρμόζει η περιφερειακή  αρχή Κρήτης και οι  τοπικές αρχές.

Συγκεκριμένα:

   Το  Μουσικό και  Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου στεγάζονται σε ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών.  Μάλιστα, πρόκειται για κραυγαλέα αντίθεση, που αναδεικνύει τα αδιέξοδα του αυτού του σάπιου συστήματος, ότι δίπλα σε αυτά τα απαράδεκτα κτίρια των σχολείων θα χτιστούν καζίνο και 5στερα,  αφού η περιοχή έχει παραδοθεί από την κυβέρνηση, με την υπογραφή της περιφερειακής αρχής,  στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του.  Ειδικότερα, στο Καλλιτεχνικό Σχολείο, οι περισσότερες αίθουσες είναι λυόμενες, ενίοτε πλημμυρίζουν, ενώ δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, σκοτεινός θάλαμος, αίθουσα μοντάζ, εργαστήρια φυσικών επιστημών, εικαστικών, κτλ. Όσο για το Μουσικό Σχολείο, οι αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν, η ηχομόνωση των αιθουσών είναι ανύπαρκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων. Και τα δύο σχολεία δεν έχουν κατάλληλη αίθουσα για τη σίτιση, κατάλληλους χώρους για βιβλιοθήκες, μουσικές βιβλιοθήκες, studios κλπ.

Ίδια η κατάσταση και στο  Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων. Μουσικά μαθήματα διεξάγονται σε διαδρόμους, αποθήκες, ακόμα και κάτω από σκάλες, ενώ εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ηχομόνωσης είναι πολύ δύσκολη, έως και αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις, η ταυτόχρονη διδασκαλία μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Μουσικών Οργάνων.  Ανύπαρκτοι είναι και οι χώροι σίτισης, εκδηλώσεων και ηχογράφησης, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που, λόγω της τρύπιας και ακατάλληλης στέγης,  το Μουσικό Σχολείο πλημμύρισε.

Αντίστοιχα προβλήματα έχει και το Μουσικό Ρεθύμνου (Γυμνάσιο και Λύκειο). Από το 1994 μεταφέρθηκε, μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις της σχολικής κοινότητας, στο νεοκλασικό κτίριο του πρώην Ορφανοτροφείου όπου στεγάζεται έως σήμερα. Το κτίριο αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει σχολείο, οι χώροι δεν επαρκούν, ενώ  δεν έχει αυλή και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στο Λασίθι το Μουσικό Γυμνάσιο λειτουργεί στο παλιό δημοτικό του Καβουσίου,  ένα κτήριο της δεκαετίας του ‘50. Παρά τις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες του σχολείου κι ενώ έχει προστεθεί μια λυκειακή τάξη, με προοπτική του χρόνου να λειτουργήσουν δύο, παραμένει οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης. H «λύση» που εφαρμόζεται είναι ο γνωστός απαράδεκτος  τρόπος την κάλυψης  της ανάγκης στέγασης με λυόμενες αίθουσες.  Ήδη υπάρχουν 5 και αναμένεται άλλη μία. Αίθουσες  που «φυτεύονται» στην ήδη μικρή αυλή,  με αποτέλεσμα τον περιορισμό της προαύλησης των μαθητών/τριών. Η σίτιση γίνεται σε υπόγειες αίθουσες ακατάλληλες, ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι συναυλιών και χώροι στούντιο. Όσον αφορά το σενάριο της ανέγερσης 2ου ορόφου απορρίφθηκε λόγω στατικότητας του κτηρίου. Την ίδια στιγμή η κοροϊδία της κυβέρνησης έχει απογειωθεί,  αφού η μελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου είναι στον «αέρα» και  το μόνο που έχει γίνει είναι έλεγχος  για την καταλληλόλητα του εδάφους στο οικόπεδο (περιοχή παλιού ΚΤΕΟ) που προορίζεται για την ανέγερση.

Η περιφερειακή αρχή, ήδη από τη συζήτηση των προηγούμενων επερωτήσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  με θέμα τη σχολική στέγη,  καταφεύγει στο γνωστό μπαλάκι των αρμόδιων και αναρμόδιων φορέων και κρύβεται πίσω από τις αρμοδιότητες των βαθμών της Τοπικής Διοίκησης. Κατακερματισμός των ευθυνών, που βέβαια δεν υπάρχει  όταν είναι να επιδοτηθούν μεγαλοξενοδόχοι για να χτίσουν τα νέα τους πεντάστερα, με τους αναπτυξιακούς νόμους, κτλ. Τότε όλες οι «μηχανές» δουλεύουν με πλήρη αρμονία στο φουλ  και με «fast track» διαδικασίες.  

Η άθλια κατάσταση της σχολικής στέγης επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι τα πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, κτλ, τα κονδύλια από το υπερμνημόνιο του ΤΑΑ, παρά το ότι δημιουργούνται από τον πλούτο της ανθρώπινης εργασίας και τη φοροληστεία του λαού, δεν προορίζονται για τις ανάγκες του λαού αλλά για τις ανάγκες των επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Η περιφερειακή αρχή έχει ιδιαίτερη ευθύνη γιατί ιεραρχεί τα διάφορα κονδύλια μη έχοντας σε προτεραιότητα την Παιδεία. Από τους προϋπολογισμούς της λάμπουν …δια της απουσίας τους αναγκαία κονδύλια για σχολική στέγη, προγραμματικές συμβάσεις σχολικών υποδομών, η κατασκευή ενός σχολικού συγκροτήματος.  Όσο για τις παρεμβάσεις που διαφημίζει ότι γίνονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, δεν αφορούν την ανέγερση νέων κτιρίων, αλλά κυρίως παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, στα πλαίσια της στήριξης της «πράσινης ανάπτυξης».

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης : Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή για να ανεγερθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς ΣΔΙΤ, επαρκή και ασφαλή σχολικά κτίρια των Μουσικών – Καλλιτεχνικών Σχολείων   σε όλη την Κρήτη”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com